Wat is burlesque?
Een dansvorm waarbij verleidt wordt, maar de danseres houdt haar kleren aan. Het draait bij burlesque om verleiden en teasen. Het is nadrukkelijk geen striptease. Burlesque is een vorm van theater en is ter vermaak van het publiek. Burlesque weet glitter, glamour en humor te combineren.

Waarom spreekt het met name vrouwen aan?
Burlesque-dansers staan uit vrije wil op het podium. Ze zijn trots op hun lichaam, ook  al is het niet perfect. Vrouwen die burlesque als hobby hebben, hebben lak aan de perfecte plaatjes van vrouwen die in modefoto’s te zien zijn. Ze houden van hun lichaam zoals het is.

Waar komt het vandaan?
Burlesque past in de belangstelling van veel mensen voor de jaren twintig, dertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw. Dat is een trend die we zien in meubels, kleding en gebruiksvoorwerpen zoals auto’s, radio’s en platenspelers. Retro en vintage verkoopt goed. Bij burlesque staat Josephine Baker symbool voor de jaren 20/30 en pin up Betty Page symboliseert de jaren 50. De Moulin Rouge in Parijs met zijn cabaretvoorstellingen is ook een symbool. Van burlesque was al in de zeventiende eeuw sprake. Maar toen pasten daar de woorden maatschappijkritiek en satire bij. Pas eind negentiende eeuw veranderde dat. Burlesque werd gekoppeld aan varieté en aan erotiek.

Wat zijn voorbeelden van burlesque?
Zoals gezegd zijn de cabaretvoorstellingen in de Moulin Rouge in Parijs een vertaling van burlesque. Verleidelijk geklede dames die alleen of in een groep dansen verzorgen een avondje uit in combinatie met kleinkunst-acts, zoals een goochelaar of illusionist. De in 2010 verschenen film ‘Burlesque’ met Christina Aguilera en Cher in de hoofdrollen geeft er ook een goed beeld van. Datzelfde geld voor de film Moulin Rouge (uit 2001) met Nicole Kidman. Madonna is een aanhangster van de dansstijl. Dita von Teese is een lopende reclame, ofschoon heel wat burlesque-adepten haar te commercieel vinden.

Zijn er ook voorbeelden dichter bij huis?
Sinds een aantal jaren vindt The International Amsterdam Burlesque Award plaats, een vierdaags festival. Daar komt zeg maar de créme de la crème van de burlesque bijelkaar en is voor burlesque-liefhebbers het hoogtepunt van het jaar. Er zijn awards voor drie categorieën; Queen of classic burlesque, queen of neo burlesque en King of Boylesque. Wie een award wint, behoort tot de top. In Club Rouge in Eindhoven vinden regelmatig burlesque-avonden plaats.

 

  • Burlesque-Kostuum in Rood met Zwart, Maat: XXL/2XL
    Burlesque-Kostuum in Rood met Zwart, Maat: XXL/2XL

    -4-delig burlesque-kostuum in rood met zwart-Corsage met rits aan de voorzijde en naar eigen wens aan te snoeren op de rug-Beugels zorgen voor een perfecte pasvorm-Zwarte bolero met typische schouderopvulling.-Rok is van voren…

    € 69,95
© 2010 - 2021 Seni Sana | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel